Pedodonti (Pediatric dentistry), bir diğer adıyla çocuk diş hekimliği doğduktan itibaren ve dişlerin olgunlaşmasına kadar çocukların diş sağlığı ile ilgilenen bir diş hekimliği alanıdır. Çocuğun dişleri tedavi edilirken aynı zamanda onlarla konuşarak, büyüme ve gelişimlerine yardımcı olan uzman kişilere pedodontist denmektedir. Sizlerde çocuklarınızın ağız ve diş sağlığını önemsiyor, onların gelişimine katkıda bulunmak istiyorsanız Senkron Dent pedodonti hizmeti alabilirsiniz.
Çocukların süt dişlerinin çıkmaya başladığı dönemden, süt dişlerinin hepsinin düşüp yerine sürekli dişlerinin çıktığı döneme kadar ki bütün işlemler pedodonti bilim dalının prosedürüne göre yapılır. Süt dişleri 6. Ayda çıkmaya başlar, 3 yaşına kadar bütün süt dişleri sürmüş olur. 20 tane süt dişi vardır. 3-6 yaş arası her hangi bir değişiklik olmaz ağızda. Çocuk 6 yaşına geldiğinde, ilk sürekli diş olan ve çenelerin en arkasında konumlanan 1. Büyük azı dişi dediğimiz diş sürer. Hemen hemen aynı dönemlerde öndeki süt dişleri de sallanmaya ve düşmeye başlar. 6-12 yaş arası mix dönem dediğimiz ağızda hem süt hem de sürekli dişlerin bulunduğu, süt diş sayısının azalırken sürekli diş sayısının arttığı dönemdir. 12 yaşına gelindiğinde bütün süt dişleri düşmüş ve 3. Büyük azı dişi ( 20 yaş dişi ) haricindeki sürekli dişlerin hepsi sürmüş olur.
Bebeklik Dönemi: Bebeklerin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmeleri ağız çevresindeki kas yapıları ve yumuşak doku gelişimleri için çok önemlidir. 1 yaşından sonra bardak ve kaşık kullanımına alıştırılmalıdır. Biberon kullanımı, yalancı emzik ve parmak emme gibi alışkanlıklar 3 yaşından sonra devam edilmemelidir. Bu dönemde görülen en büyük sorun biberon çürükleridir.
Pedodontisler Neler Yapar?
Pedodontistler yani çocuk diş hekimleri çeşitli konularda hizmet sunabilmektedirler.
- Pedodontisler, çocukların diş hekimlerine karşı korku yaşamasının önüne geçebilirler.
- Çocuklara özel muayeneler ile çürük risk gruplarını belirlerler ve hayat boyu geçerli olacak programlar önerebilirler.
- Süt dişlerinin dökülmesi konusunda sıkıntı yaşandığı durumlarda süt dişi çekimi yapmaktadırlar.
- Fissür örtücü ve Flor uygulamaları ile diş çürüklerinin oluşmasına fırsat vermeden koruyucu önlemler alırlar.
Biberon Çürüğü Nedir?
Bebeklerin temel besin maddesi olan sütün doğal yapısında şeker bulunur. Ayrıca süte konulan şeker, bal, pekmez gibi maddelerde diş üzerine yapışarak çürüğe neden olur. Biberon çürükleri ön dişlerin dış yüzeyinden başlar ve ileri vakalarda diğer bölgelere de yayılır. Dişlerde başlangıçta kahverengi lekeler oluşur ve zamanla kırılıp ufalanmaya başlar. Biberon çürüğünü engellemek için dişler ilk çıktığı dönemden itibaren anne tarafında günde birkaç defa gazlı bez yardımı ile temizlenmelidir.
Çocuklar Ne Zaman Diş Fırçalamaya Başlamalıdır?
Çocuklarda diş temizliği ilk dişin sürdüğü 6. Aydan itibaren başlamalıdır. Çocuk diş fırçalamaya başlayana kadar bu temizleme görevini anne yapmalıdır. Pedodonti uzmanlarının önerilerine göre günde birkaç defa temiz bir tülbent veya gazlı bez dişleri temizlenmelidir. Diş fırçası ve macun kullanımı 2.5- 3 yaşında arkadaki süt azıları çıkınca başlanmalıdır. Başlangıç dönemde çocuk bir ebeveyni yardımı ile dişlerini fırçalamalı, bu dönemde fırçalamayı bir disiplin haline getirmek çok önemlidir. Çocuk bu yaşta çok etkin bir fırçalama yapamayabilir fakat fırçalamayı belirli zaman aralıkları ile düzenli yapmayı alışkanlık haline getirmesi gerektiğini öğrenebilir.