Endodonti

Endodonti (Kök-Kanal Tedavisi) Nedir?

Endodonti, dişlerin içindeki dişin korunup beslenmesini sağlayan damar sinir paketi olan pulpa dokusunun hastalıklarının tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği dalıdır.

Kanal tedavisi nedir?

Dişlerin üst bölümünün en dış tabakası mine dokusundan, onun altı ise sarı dentin dokusundan oluşur. Diş içerisinde sinir dokusu olarak da bilinen damar, sinir, bağ dokularından oluşan ve dişe canlılığını veren pulpa dokusu bulunur. Pulpa kökün içindeki kanallar vasıtasıyla kök ucuna kadar uzanır ve kök ucundan vücudun ana damar-sinir sistemine bağlanır. İşte pulpanın, diş kökünden uzaklaştırılarak, kök kanallarının geliştirilmesi ve dolgu malzemesiyle bu alanların doldurulması işlemine kanal tedavisi adı verilir.

Dişime kanal tedavisi yaptırmak zorunda mıyım?

Eğer dişinizin pulpa dokusunda iltihaplanma ya da enfeksiyon söz konusuysa, dişinize kanal tedavisi uygulanması gerekir.

Hangi durumlarda kanal tedavisi yaptırmak gerekir?

  • Dişinizdeki çürük derinleştiyse,
  • Darbe, düşme, çarpma gibi nedenlerle dişiniz zarar gördüyse,
  • Dişinizde kırık veya çatlak varsa,
  • Tedavi edilmediği için ilerlemiş bir diş eti probleminiz varsa dişlerinize kanal tedavisi yaptırmanız gerekebilir.

Dişime kanal tedavisi yaptırmam gerektiğini nasıl anlarım?

  • Şekerli, sıcak ya da soğuk gıdalar tükettiğinizde dişlerinizde hassasiyet ve ağırı oluşuyorsa,
  • Herhangi bir belirti olmadan özellikle gece başlayan diş ağrınız varsa,
  • Yemek yerken dişinizde sızlama şeklinde ağrı hissediyorsanız,
  • Dişinizde renk değişimi başladıysa dişinize en kısa sürede müdahale edilmesi gerekir. Çünkü bu aşamaya geldikten sonra dişiniz kendi kendine iyileşemez. Mutlaka diş hekiminizin müdahale etmesi gerekir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır? Ağrılı bir işlem midir?

Kanal tedavisi, dişin lokal anestezi altında tamamen uyuşturularak yapıldığı bir tedavi olduğu için herhangi bir ağrı hissetmezsiniz. Dişiniz uyuşturulduktan sonra diş üzerindeki tüm çürük doku temizlenerek pulpa (damar-sinir dokusu) kök uçlarına kadar temizlenir. Kök kanalları temizlenerek genişletildikten sonra dolgu malzemesiyle doldurulur. En son dişin üst yapısı ışınlı dolgu, onlay (porselen dolgu) ya da porselen kaplamalar ile restore edilir.

Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Kanal tedavisi genellikle 1 gün içerisinde yaklaşık 1 saatte tamamlanan bir işlemdir. Dişinizde herhangi bir apse varsa uygulanacak medikal tedavinin ardından birkaç seansta tamamlanması gerekebilir.

Kanal tedavisi sonrasında ağrı olur mu?

Kanal tedavisinin ardından yaklaşık 1 hafta hassasiyet yaşamanız normaldir. Bu dönemde hekiminizin önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.