Total Bakım

Yoğun çalışma ve şehir hayatının getirdiği telaşe genel bakımımızı bir fiil devam ettirme konusunda bizi engelleyemese de, maalesef ağız bakımımız bu konuda negatif yönde nasibini almaktadır.
Hayatımızda artan streslerle diş fırçalama süremiz oldukça kısalmakta, saniyelere kadar düşmekte ve maalesef güldüğümüzde görünen alanla sınırlı kalmaktadır.

İşte bu süreçte ihmal edilip fırça değmeyen arka ve iç bölgelerde kalan bakteri plakları zamanla kalsifiye olarak diş taşına dönüşür ve çay, kahve, sigara ile birlikte bu lekeler açık sarıdan koyu kahverengiye doğru renkleşerek yoğunlaşmaya başlar.
Diş taşları oluştuktan sonra artık kişinin bunları temizleyip uzaklaştırması mümkün değildir. Bu aşamada işin uzmanı birinin yardımına ihtiyacınız vardır.

Total bakım ve hijyen uygulaması ne şekilde yapılır?

Hastalarımızın genel oral muayeneleri ve radyolojik kontrolleri yapıldıktan sonra; diş taşlarının yoğunlaştığı alanlara gerekli olduğu düşünülüyorsa lokal anestezi uygulanarak bu bölgeler uyuşturulur.
Ultrasonik aletler ile diş taşları uzaklaştırılır.
Air-flow ile diş aralarındaki renkleşmeler özel bir toz uygulanarak temizlenir.
Özel boy ve çaplardaki fırçalar ve pat kullanılarak diş yüzeyleri cilalanarak renkleşmeler giderilir ve diş yüzeyleri daha parlak ve pürüzsüz hale getirilir.
Sigara ve kahve lekeleri diş aralarında ulaşılması zor bölgelerde inatçı bir şekilde kalmışsa özel zımpara şeritleriyle bu ara alanlar temizlenerek son kontroller yapılır.
Son olarak dişlere florid yüklemesi yapılarak dişler abrazyona (aşınmaya) karşı güçlendirilir.
Hastaya uygun fırça ve macun önerilerek hijyen eğitim verilir.

İşlem sırasında ağrı hisseder miyim?

Mine-dentin sınırı açıkta (dişeti çekilmesi) olan hastalarda soğuk suyla çalışıldığı için bu bölgelerde hafif hassasiyetler hissedilebilir. Diş taşlarının yoğun olduğu ve dişetlerinin içine kadar indiği bölgelerde ağrı olma ihtimali olduğu için zaten bu bölgeler işlem öncesinde uyuşturulacağı için anlamlı bir ağrıdan bahsetmek söz konusu değildir.

Diş taşı temizliği yapmak dişe zarar verir mi?

Ultrasonik aletlerin işin ehli olmayan kişilerce yanlış kullanımı diş yüzeylerinde mikron düzeyinde çiziklere sebep olabilmektedir. Uzman bir kişi tarafından doğru teknikle yapılan ultrasonik temizleme ve polisaj işlemleri anlamlı bir zarar oluşturmadığı gibi diş ve dişeti sağlığı için son derece gerekli bir işlemdir.

Tüm işlem ne kadar sürer?

Ortalama süre 30/45 dakika kadardır. Diş taşı yoğunluğuna bağlı bu süre bir miktar uzayabileceği gibi hastanın dişeti ceplerinin içine kadar inmiş diş taşları mevcutsa bir seans daha hasta çağrılarak tedavisi iki seansta tamamlanır.

Diş ve dişeti bakımımı ne sıklıkta yaptır malıyım?

Kişiden kişiye bu aralıklar değişkenlik gösterir.
Dişlerin pozisyonları ve ara bölgelerin temizlenme güçlüğü
Ağız bakımı ve hijyen alışkanlığına bağlı plak birikimi
Tükürüğün mineral yapısı ve genetik faktörler
Beslenme alışkanlıkları. Çay, kahve, sigara kullanım sıklığı. Total bakım süresini belirleyen faktörlerdir.
Kişiye göre en doğru zaman planlaması hekim tarafından yapılır. Bazı bireylerde bu süre 3 aya kadar düşmekle birlikte genel ortalama yılda bir kezdir.

Dişeti kanamaları ve ağız kokusu ortadan kalkar mı?

Genel sistemik bir rahatsızlıktan kaynaklanan durum yok ise, total bakımla dişeti problemi kaynaklı ağız kokusu ve kanamalar tedavi edilebilir.

Florid uygulanmasının nasıl bir faydası vardır?

Diş minesinde bulunan hidroksiapatit kristalleri florla birleşerek floroapatit kristallerine dönüşür. Oluşan yeni kristaller çürüğe karşı daha dirençlidir. Ayrıca çözünmüş ve calsifiye olmuş alanlarda da flor ile diş minesini onarmak mümkün olmakta hassasiyet hissini hafifletmektedir.

Hamilelikte yaptırmak sakıncalı mıdır?

Aksine hamilelik döneminde yapılması, anne adayının ağız ve diş sağlığı açısından daha konforlu bir hamilelik geçirmesi için oldukça faydalıdır. Farklı olarak hamilelik döneminde total bakımın tüm aşamaları yapılıp sadece florid uygulaması yapılmamaktadır.

İşlemlerden sonra dişlerde hassasiyet gözlenir mi?

Diş taşı temizliği sonrası gözlenen hassasiyet uygulanan özel patlar ve florid uygulamasıyla en minimuma indirilir.

Total bakım sonrası dişlerim beyazlar mı?

Diş taşları ve renkleşmeler uzaklaştırıldıktan sonra tabi ki dişlerin renginde bir açılma gözlenir. Ama dişlerin doğal rengi neyse bu ortaya çıkar eğer hastanın daha açık bir diş rengi beklentisi varsa total bakım sonrası bleaching işlemleri hakkında hekiminde ayrıntılı bilgi alması gerekir.