İmplant Tedavisi

İmplant, çene kemiğine yerleştirilen ve protezlerle dişe destek sağlayan yapay diş köklerine denir. Bu yapılan işlem sayesinde ve yerleştirilen protezler ile çiğneme yetisi artar. Çene kemiğinin içerisine yerleştirilen titanyum vidalar sayesinde protezler takılabilmektedir.

İmplant tedavisi: Çeşitli nedenlerden dolayı diş kayıpları yaşamış bireylere, eksik diş veya dişlerin sebep olduğu estetik ve fonksiyonu yeniden kazandırmak amacıyla yapılan yapay kök uygulamasıdır. Yapılan bu vidalı dişlere “implant diş” denilmektedir.

Diş implantı yüzeyi, yumuşak doku ve kemikle uyumluluğu en üst düzeyde olan titanyumdan oluşmaktadır. Silindir şeklinde olup farklı boy ve çapları mevuttur. Diş ekimi uygulaması cerrahi operasyonla tek seansta ve lokal anestezi eşliğinde yapılır. Hasta uygulama öncesi, kemik uygunluğu, sistemik hastalıklar, sosyal alışkanlıklar, hijyen alışkanlıkları açısından değerlendirildikten sonra diş implant uygulamasına karar verilir. Çekilen çeşitli röntgenler neticesinde de uygulanacak implantın boyutları kararlaştırılır. Uygulama sonrası 3-4 ay gibi bir bekleme süresi vardır. Bu sürenin sonunda implant üstü protez yapımına geçilir.


Hangi Durumlarda Dental İmplant Uygulanır?

  • Tek diş eksiklikleri: Klasik yöntemle tek diş eksikliği, komşu iki tane diş komik biçiminde aşındırılması ve bunlardan destek alan 3 üyeli köprü yapımı ile giderilebilir. Bu durumda yapılacak tek bir implant ile komşu dişlere hiç dokunulmadan, daha estetik ve daha fonksiyonel bir tedavi yapılmış olunur.
  • Tamamen dişsizlik durumu ( total dişsizlik ): Total dişsizlik durumunda uygulanan total protez (damak ) ağızda tutuculuğu en zayıf olan protez türüdür. Çiğneme ve konuşma esnasında çeşitli derecelerde yerinden oynuyor olması hasta konforunu oldukça olumsuz etkiler. Kemik seviyelerinin yeterli olduğu hastalarda her çeneye en az 5-6 implant uygulanarak bunların üzerine sabit bir protez yapılır. İkinci olarak kemik seviyelerinin iyi olmadığı durumlarda ön bölgeye implant uygulaması yapılır ve bu implantları destek alan hareketli protez yapılır. Bu seçenekte amaç hareketli protezin tutuculuğunu arttırarak hastanın kullanımını kolaylaştırmaktır.
  • Arkası dişsiz sonlanan çeneler: Bu durum köprü yapımını olanaksız kılar. Diş eksikliklerinde köprü yapabilmek için eksik kısmın aşında ve sonunda hastanın kendi dişi olmak zorunda. Bu sebeple dişsiz sonlanan çenelerde hareketli protez ( yarım damak) uygulanır. Hareketli protez kullanmayı reddeden hastalarda, dişsiz bölgelere implant uygulanarak sabit protez yapılabilir.
  • Uzun dişsizlik durumlarında: Dişsiz bölgenin başında ve sonunda hastanın doğal dişleri olsa dahi çok uzun olacağı için köprü uygulaması yapılamaz. Çünkü uzun köprülerde kırılma ve esneme tehlikesi vardır. Ayrıca köprü ayağı olarak kullanılacak dişlere de taşıyacağından fazla yük bineceğinden ömrü kısalacaktır. Bu tür durumlarda uzun boşluğa implant uygulayarak daha fonksiyonel ve uzun ömürlü bir protez yapılmış olunur.

İmplant Kimlere Uygulanabilir?

İmplant nedir sorusunu yanıtladık. Peki, implant tedavisi kimlere uygulanabilir? İmplant tedavisi yaptırmak isteyen bireylerin 18 yaşını tamamlamış olmaları gerekmektedir. Ayrıca tedavinin uygulanabilmesi ve maksimum verim alınabilmesi adına yüz ve çene gelişiminin tamamlanmış olması da gerekir. Tedaviden önce kişilerin implant tedavisi için uygun olup olmadıklarının tespiti yapılmaktadır. Öncelikle çene yapısının implant tedavisine uygunluğu kontrol edilir. Bunun için röntgen çekilerek çene yapısı ve kemik seviyesi hekim tarafından incelenmektedir. Eğer implant yaptıracak kişi, diabet hastası ise bu durum öncelikle kontrol edilir. Tedaviden önce hastalığın düzenli seyretmesi gerekmektedir. Ek olarak, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin tedaviyi yaptırmadan bir müddet önce ilacı kesmesi gerekmektedir.