Estetik diş hekimliği; bireyin sağlıklı olmasının yanı sıra estetik açıdan dan etkileyici bir diş, çene yapısına sahip olmasını sağlayan diş hekimliği alanıdır. Bu tedavi metodu içinde farklı tekniklerin yanı sıra teknolojiden de sıklıkla yararlanılmaktadır.
Bu alanda amaçlanan estetik görüntü, bireyin fiziksel ve sosyal özelliklerine göre belirlenmektedir. Bu nedenle kişiden kişiye göre değişen özel tasarımlardır. Estetik diş yaptırmak isteyen kişinin ağız, çene, yüz yapısı birlikte değerlendirildikten sonra doğal ve ideal görüntü bilgisayar ortamında tasarlanmaktadır. Bu şekilde bu tasarım hastanın beğenisine sunularak başarılı bir tedavi süreci gerçekleştirilmektedir.
Estetik Diş Hekimliğinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Adeziv (Bonding) Sistemler
Adeviz sistemleri dişin şekli, renk ve boyutu gibi özelliklerinde yapılması gereken değişiklikleri, dişe yapılan yapıştırma işlemleri ile gerçekleştirmeyi sağlayan uygulamalardır.
Adeviz İşlemlerin Avantajları;
- Diş aralarındaki boşlukların doldurulması
- Kırık dişlerin doldurulması
- Aşınan dişlerin şekillendirilmesi
- Diş rengi değişimi
Yukarıdaki işlemlerde başarı sağlayan pratik uygulamalardır. Porselen diş gerekliliği olmayan durumlarda sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
Kompozit Dolgu
Kompozit dolgu diş hekimliğinde geçmişte kullanılan gri dolguların yerini almış olan estetik diş dolguları dır. Kompozit diş dolguları ile doğal bir görünüm sağlanmaktadır. Gereken ve düzenli bakım sağlandığında 5 ile 10 gibi bir süre kullanım olanağı sunmaktadır. Kompozit dolgu uygulaması ortalama olarak 30 dk ile 10 saat arasında gerçekleştirilir.
Porselen Diş Kaplama
Porselen diş kaplama bir veya birden fazla dişin eksikliğinde veya dişlerin bir çok açıdan sağlıksız olduğu durumlarda başarılı sonuçlar veren estetik diş hekimliği uygulamasıdır.
Porselen diş kaplamalar bir kaç farklı teknik ile gerçekleştirilebilir. Ön muayene ve ölçümler tamamlandıktan sonra seçilmiş olan kaplama tekniğine göre 3 veya 4 seans gibi bir sürede tamamlanmaktadır.
- Metal destekli kaplama; Metal destekli porselen kaplamalar porselen malzemesinin kırılganlığının önüne geçmek ve dayanıklı bir alt yapı oluşturmak için metal içerikli malzeme kullanılması ile oluşturulur. Gelişen teknoloji ile metal içerikli malzemeler yerine estetik açıdan şık duran alternatif uygulamalar sıklıkla tercih edilmektedir.
- Zirkonyum Porselen: Son yılların en popüler diş hekimliği tedavi metotlarından biridir. beyaz renkli olması porselenin alt tabanında dayanıklı ve doğal bir görüntü ortaya çıkması estetik diş hekimliğinin tedavi modellerinden biri olmasını sağlamıştır. Zirkonyum porselen hakkında detaylı bilgi için linke tıklayabilirsiniz.
- Lamine Porselen: Dişlerin kesilmesine ihtiyaç duyulmadan aşındırılması ile ince porselen dokular yapıştırılarak uygulanan işlemdir. Yaprak porselen olarak da bilinmektedir. Maliyeti yüksek olan bir uygulamadır. Fakat diş hekimliğinde özellikle ön dişlerde sıklıkla tercih edilir.